KKTC

K A M U N E T

Dokümantasyon Merkezi

Uçuş Kayıt Sistemi - Kullanım Kılavuzu

  1. Genel Bakış
  2. Temel Veri Yönetimi
    1. Uçak Modelleri Yönetimi
      1. Uçak Model Filtreleme ve Sıralama
      2. Güvenlik
    2. Şirketler Yönetimi
      1. Şirket Filtreleme ve Sıralama
      2. Güvenlik
    3. Havaalanları Yönetimi
      1. Havaalanı Filtreleme ve Sıralama
      2. Güvenlik
    4. Ülkeler ve Ülke Ön Ek Yönetimi
      1. Ülke ve Ülke Ön Ek Filtreleme ve Sıralama
      2. Güvenlik

Uçuş Kayıt Sistemi (UKS), K.K.T.C. Sivil Havacılık Dairesi için geliştirilen ve K.K.T.C. havalimanlarına iniş veya kalkış gerçekleştiren tüm hava taşıtları ile ilgili bilgileri okuma, saklama, organize etme ve raporlama görevlerini gerçekleştirmek üzere KAMUNET tarafından hazırlanmıştır.

Bu dokümantasyon UKS’nin kullanımı ile ilgili bilgileri kapsar.

GENEL BAKIŞ

UKS tüm bilişim sistemleri gibi en temelde kullandığı veri modeli ile tanımlanabilir. UKS veri modeli temel olarak aşağıdaki öğeleri içerir:

Bu liste sadece temel veri tiplerinin bilr listesidir. bunlar yanında UKS özel olarak pek çok farklı veri yapıları da mevcuttur.

Kullanıcılar tüm temel veri modeli bilgilerini değiştiremese de pek çoğu kullanıcılar tarafından yönetilebilirdir. Aşağıdaki liste UKS kullanıcıları tarafından yönetilebilir olmayan ve ancak bir yönetici tarafından değiştirilebilen temel veri modellerini gösterir:

TEMEL VERİ YÖNETİMİ

UÇAK MODELLERİ YÖNETİMİ

Hava taşıtlarının UKS kapsamında kullanılabilmeleri için, öncelikle haklarında temel bazı bilgilerin sağlanması gerekir. Bunlardan bir tanesi de uçak/taşıt modelini belirten temel bilgidir. “Uçak Modelleri” menüsü kullanarak uçak modelleri bilgileri UKS’ne eklenebilir, silinebilir veya tekrardan düzenlenebilir.

Uçak model bilgisi özellikle raporların hazırlanması kapsamında çok büyük öneme sahip “MTOW” ve “Taşıt Tipi” bilgilerini içerir. Bu bilgilerin yanlış verilmesi üretilen raporlarda ücretlendirmenin hatalı hesaplanmasına yol açacaktır.

Yeni bir uçak modeli yaratmak veya güncellemek için aşağıdaki bilgilerin sağlanması gereklidir:

UÇAK MODEL FİLTRELEME ve SIRALAMA

Uçak modelleri farklı şekillerde kısıtlanıp, farklı şekillerde listelenebilirler. Bunun için filtre çubuğu içerisinde farklı seçim kombinasyonları kullanarak istenilen uçak modelleri, istenilen şekilde listelenebilir.

Bir anahtar kelime sağlandığı durumda, tüm uçak modelleri bu anahtarı kullanarak aranabilir. Verilen anahtar kelime “model adları”, “model notları” ve “model üretici adını” aramak için kullanılacaktır. Arama sonuçları belirli bir üretici için kısıtlanabilir. Ayrıca, bir MTOW değeri belirterek arama sonuçları sadece verilen bu değerin üstünde/altında MTOW’e sahip uçaklara kısıtlanabilir. Benzer bir kısıtlama koltuk sayısı limitleri için de benzer bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Arama sonuçlarını farklı şekillerde sıralamak mümkündür. “Eskiden yeniye” ve “yeniden eskiye” seçenekleri sonuçları sırasıyla, “en önce güncellenenden en son güncellenene” ve “en son güncellenenden en önce güncellenene” şeklinde sıralar. Diğer taraftan, “önceliğe göre” sıralama seçeneği uçak modellerine atanmış olan öncelik değerlerini kullanarak, en yüksek değere sahip olanı en başta gösterilecek şekilde sıralar. Eşit öncelik değerine sahip kayıtlar arasındaki sıralama belirsizdir. Son olarak, “alfabetik sıralama” seçeneği sonuçların model adlarını kullanarak A’dan Z’ye şeklinde sıralanmalarını sağlar.

GÜVENLİK

Uçak modellerini listelemek ve filtrelemek için “Kayıtlı uçak modellerini listeleme” yetkisi, yeni bir uçak modeli yaratabilmek için “Yeni uçak modeli ekleme” yetkisi, kayıtlı bir uçak modeli üzerinde değişim gerçekleştirebilmek için “Kayıtlı uçak modellerini değiştirme” yetkisi ve kayıtlı bir uçak modelini silmek için de “Kayıtlı uçak modellerini silme” yetkisinin söz konusu kullanıcıya verilmiş olması gerekir. Bu yetkiler KYS aracılığıyla kullanıcılara verilebilir.

ŞİRKETLER YÖNETİMİ

UKS’nin kullandığı bir diğer temel veri kaynağı da şirket bilgilerinden oluşur. UKS kapsamında “şirket” olarak adlandırılan kavram gerçekte ticari bir şirkete karşılık gelmeyebilir. Burada bahsedilen “şirket”‘ten kasıt, “sefer gerçekleştiren herhangi bir organizasyon” olarak anlaşılmalıdır. Buna “THY”, “Türk Silahlı Kuvvetleri”, “Birleşmiş Milletler”, “T.C. Başbakanlık”, “Girne Amerikan Üniversitesi”, “DHMİ” vs. gibi farklı örnekler verilebilir.

UKS şirketler ile uçak tescil kayıtlarını eşleştirilerek her hava taşıtının hareketini bir şirket ile eşleştirilmiş olur. Böylece, şirketler temel alınarak da çeşitli raporlamalar gerçekleştirilebilir.

Yeni bir şirket kaydının eklenmesi veya var olan bir şirket kaydının güncellenmesi için kullanılan bilgiler şöyledir:

ŞİRKET FİLTRELEME ve SIRALAMA

Şirketler farklı şekillerde kısıtlanıp, farklı şekillerde listelenebilirler. Bunun için filtre çubuğu içerisinde farklı seçim kombinasyonları kullanarak istenilen şirketler, istenilen şekilde listelenebilir.

Bir anahtar kelime sağlandığı durumda, tüm şirketler bu anahtarı kullanarak aranabilir. Verilen anahtar kelime şirketlerin “adı”, “adres”, “şehir”, “ICAO kodu”, “IATA kodu”, “web sitesi”, “e-posta”, “notlar”, “ülke” (Türkçe ve İngilizce olarak) bilgilerini aramak için kullanılacaktır. Arama sonuçları belirli bir ülke şirketleri için kısıtlanabilir. Ek olarak, belirli bir şirket türü için de arama sonuçları kısıtlanabilir.

Arama sonuçlarını farklı şekillerde sıralamak mümkündür. “Eskiden yeniye” ve “yeniden eskiye” seçenekleri sonuçları sırasıyla, “en önce güncellenenden en son güncellenene” ve “en son güncellenenden en önce güncellenene” şeklinde sıralar. Diğer taraftan, “önceliğe göre” sıralama seçeneği şirketlere atanmış olan öncelik değerlerini kullanarak, en yüksek değere sahip olanı en başta gösterilecek şekilde sıralar. Eşit öncelik değerine sahip kayıtlar arasındaki sıralama belirsizdir. Son olarak, “alfabetik sıralama” seçeneği sonuçların şirket adlarını kullanarak A’dan Z’ye şeklinde sıralanmalarını sağlar.

GÜVENLİK

Şirketleri listelemek ve filtrelemek için “Kayıtlı şirketleri listeleme” yetkisi, yeni bir şirket yaratabilmek için “Yeni şirket kaydı ekleme” yetkisi, kayıtlı bir şirket üzerinde değişim gerçekleştirebilmek için “Kayıtlı şirketleri değiştirme” yetkisi ve kayıtlı bir şirketi silmek için de “Kayıtlı şirketleri silme” yetkisinin söz konusu kullanıcıya verilmiş olması gerekir. Bu yetkiler KYS aracılığıyla kullanıcılara verilebilir.

HAVAALANLARI YÖNETİMİ

Havaalanları da UKS düzeni içerisinde yer alan bir başka temel veri türüdür. UKS dünyanın değişik yerlerinden binlerce havaalanına ait kayıtları içermektedir. Yeni havaalanı kayıtları da pek tabii ki UKS’ye eklenebilmektedir.

UKS ile önden yüklü olarak gelen havaalanı kayıtları, UKS kullanıcıları tarafından değiştirilmesi mümkün olmayan bazı bilgiler de içermektedir. Bunlar, havaalanı GPS koordinatları, havaalanı tipi, deniz seviyesinden olan yükseklik ve kita bilgileridir.

Havaalanları yönetimi, sefer programlarının veya seferlerin kaydı sırasında, seferin kalkış, iniş, departure veya charter kalkış/iniş havaalanları seçimi için sunulan havaalanlarını yönetmeye imkan sunar. Kayıtlı olmayan bir havaalanı bilgisi bu işlemler için kullanılamaz.

Yeni bir havaalanı kaydının eklenmesi veya var olan bir havaalanı kaydının güncellenmesi için kullanılan bilgiler şöyledir:

HAVAALANI FİLTRELEME ve SIRALAMA

Havaalanları farklı şekillerde kısıtlanıp, farklı şekillerde listelenebilirler. Filtre çubuğunun sunduğu seçimler arasında farklı kombinasyonları kullanarak istenilen havaalanları, istenilen şekilde listelenebilir.

Bir anahtar kelime sağlandığı durumda, tüm havaalanları bu anahtarı kullanarak aranabilir. Verilen anahtar kelime havaalanlarının “adı”, “adres”, “şehir”, “ICAO kodu”, “IATA kodu”, “web sitesi”, “e-posta”, “notlar” ve “ülke” (Türkçe ve İngilizce olarak) bilgilerini aramak için kullanılacaktır. Arama sonuçları belirli bir ülke havaalanları için kısıtlanabilir.

Arama sonuçlarını farklı şekillerde sıralamak mümkündür. “Eskiden yeniye” ve “yeniden eskiye” seçenekleri sonuçları sırasıyla, “en eski güncellenenden en yeni güncellenene” ve “en yeni güncellenenden en eski güncellenene” şeklinde sıralar. Diğer taraftan, “önceliğe göre” sıralama seçeneği havaalanlarına atanmış olan öncelik değerlerini kullanarak, en yüksek değere sahip olanı en başta gösterilecek şekilde sıralar. Eşit öncelik değerine sahip kayıtlar arasındaki sıralama belirsizdir. Son olarak, “alfabetik sıralama” seçeneği sonuçların havaalanları adlarını kullanarak A’dan Z’ye şeklinde sıralanmalarını sağlar.

GÜVENLİK

Havaalanlarını listelemek ve filtrelemek için “Kayıtlı havaalanlarını listeleme” yetkisi, yeni bir havaalanı yaratabilmek için “Yeni havaalanı kaydı ekleme” yetkisi, kayıtlı bir havaalanı kaydı üzerinde değişim gerçekleştirebilmek için “Kayıtlı havaalanlarını değiştirme” yetkisi ve kayıtlı bir havaalanını silmek için de “Kayıtlı havaalanlarını silme” yetkisinin söz konusu kullanıcıya verilmiş olması gerekir. Bu yetkiler KYS aracılığıyla kullanıcılara verilebilir.

ÜLKELER & ÜLKE ÖN EK YÖNETİMİ

UKS’nin bir diğer veri türüdü de ülkeler ve ülke ön eklerinden oluşur. UKS dünyadaki tüm ülkeler için bir kayıt içermektedir. Ülkelerle ilgili her kayıt, o ülkenin havacılıkta kullanılan ülke ön eklerini de içermektedir.

Ülke bilgisi, UKS çerçevesinde pek çok noktada ihtiyaç duyulan ülkelerle ilgili bilgilere temel oluşturur. Bunlar arasında, şirketlerin kayıtlı oldukları ülke, havaalanlarının sınırları içerisinde bulundukları ülke veya uçakların tescil edildikleri ülke (kuyruk numarasının bir parçası olarak görünür) bilgileri sayılabilir.

Yeni bir ülke kaydının eklenmesi için gerekli bilgiler ve dikkat edilmesi gerekli noktalarla ilgili notlar şöyledir:

ÜLKE VE ÜLKE ÖN EK FİLTRELEME & SIRALAMA

Ülkeler farklı şekillerde kısıtlanıp, farklı şekillerde listelenebilirler. Filtre çubuğunun sunduğu seçimler arasında farklı kombinasyonları kullanarak istenilen ülkeler, istenilen şekilde listelenebilir.

Bir anahtar kelime sağlandığı durumda, tüm ülkeler bu anahtarı kullanarak aranabilir. Verilen anahtar kelime ülkelerin “adı” (hem Türkçe hem İngilizce olarak), “notlar” bilgisi ve ülkelerin ön ekleri bilgilerini aramak için kullanılacaktır. Ülke listesi kullanarak da o ülke kaydı filtrelenebilir.

Arama sonuçlarını farklı şekillerde sıralamak mümkündür. “Eskiden yeniye” ve “yeniden eskiye” seçenekleri sonuçları sırasıyla, “en eski güncellenenden en yeni güncellenene” ve “en yeni güncellenenden en eski güncellenene” şeklinde sıralar. Diğer taraftan, “önceliğe göre” sıralama seçeneği ülkeleri atanmış olan öncelik değerlerini kullanarak, en yüksek değere sahip olanı en başta gösterilecek şekilde sıralar. Eşit öncelik değerine sahip kayıtlar arasındaki sıralama belirsizdir. Son olarak, “alfabetik sıralama” seçeneği sonuçların ülkelerin Türkçe adlarını kullanarak A’dan Z’ye şeklinde sıralanmalarını sağlar.

GÜVENLİK

Ülkeleri listelemek ve filtrelemek için “Kayıtlı ülke ve ülke ön ek listeleme” yetkisi, yeni bir ülke veya ülke ön eki yaratabilmek için “Yeni ülke ve ülke ön ek ekleme” yetkisi, kayıtlı bir ülke kaydı üzerinde değişim gerçekleştirebilmek için “Kayıtlı ülke ve ülke ön ek değiştirme” yetkisi ve kayıtlı bir ülkeyi silmek için de “Kayıtlı ülke ve ülke ön ek silme” yetkisinin söz konusu kullanıcıya verilmiş olması gerekir. Bu yetkiler KYS aracılığıyla kullanıcılara verilebilir.